Prilog analitičkom izračunavanju performansi motornog vozila sa ugrađenim hidrauličkim transformatorom obrtnog momenta - Demić, Miroslav D.; Glišović, Jasna D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2018)
Hidrodinamički transformatori obrtnog momenta (HDTOM) nalaze sve širu primenu kod motornih vozila. Sistem motor sa unutrašnjim sagorevanjem (MSUS)‒HDTOM može se posmatrati kao jedan agregat, čije su izlazne karakteristike jednoznačno definisane karakteristikama motora i odgovarajućeg HDTOM-a. Naime, motor i hidrotransformator mogu se posmatrati kao jedan sistem, sa tačno definisanim izlaznim momentom i izlaznom ugaonom brzinom. To stvara mogućnost da se pogonska sila  može izračunati kao da se radi o mehaničkoj transmisiji, čiji je ulaz u planetarni prenosnik (ako postoji) izlazni moment hidrotransformatora. Usaglašavanje zajedničkog rada MSUS‒HDTOM predstavlja složen proces. U ovom  radu nastojano je da se pomenuti sistem modelira, kako bi se što jednostavnije mogle usaglasiti karakteristike zajedničkog rada motora sa unutrašnjim sagorevanjem i HDTOM-a.
Keywords: Vehicles||; ||Vozila; Engines||; ||Motori; Hydrodynamic||; ||Hidrodinamički; Torque Converter||; ||Transformator obrtnog momenta; Performances||; ||Performanse