Koncept open data, njegova primena i iskustva - Terzić, Rajko M.; Majstorović, Milosav N. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2018)
Stvaranje bogatijeg, ravnopravnijeg i pravednijeg društva zahteva da vlade rade na transparentniji i odgovorniji način ‒ da održavaju redovnu i značajnu komunikaciju sa građanima. Otvoreni podaci, koji su digitalni i dostupni javnosti, jesu sredstvo da se taj cilj dostigne. Oni imaju takve tehničke i pravne karakteristike da svaki čovek, u svakom trenutku i svuda, može da ih koristi i pre raspodeljuje. Podaci kojima se lako pristupa i besplatno se koriste i distribuiraju strukturirani su za upotrebljivost i kompjutersku analizu, a nazivaju se javno dostupni ili otvoreni podaci. U radu su izloženi osnovni koncepti Open Data i dati  odgovori na pitanja: gde se najviše koriste, kakva su iskustva i koristi pri njihovoj upotrebi, kakav je njihov uticaj na život ljudi, koji se preduslovi moraju ispuniti da bi se znatno povećali uticaji otvorenih podataka, kako se ostvaruje uticaj pomoću njih i koji se izazovi javljaju pri njihovom korišćenju.
Keywords: open data||; ||otvoreni podaci; concept of open data||; ||koncept otvorenih podataka; public data||; ||javni podaci; open data usage experience||; ||iskustva u korišćenju otvorenih podataka; open source||; ||otvoreni kod; open source hardware||; ||hardver otvorenog koda; open content||; ||otvoreni sadržaj; open access||; ||otvoreni pristup