Određivanje verovatnoće pogotka jednim hicem u zavisnosti od horizontalne razdaljine, različitih vrsta meta i položaja tačke nišanjenja - Khaikov, Vadim L. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2018)
U članku je predstavljena metoda za određivanje verovatnoće pogotka stacionarnih meta u zavisnosti od horizontalnog rastojanja do mete (HRM), vrste mete i lokacije tačke cilja. Predloženi postupak sastoji se od tri bloka. Prvi blok se bavi formulom dvostrukog integrala koja uzima u obzir promene u lokaciji tačke pogotka u zavisnosti od HRM. Karakteristike disperzije metka, u zavisnosti od HRM, određuju se u drugom bloku. Bivarijantna nekorelisana Gaus- Laplasova raspodela verovatnoće uzeta je za osnov prva dva bloka. Funkcije lokacije tačke cilja (ordinata/apcisa) u zavisnosti od HRM i funkcije karakteristika disperzije pogodaka u zavisnosti od HRM prikazane su u obliku polinoma. U trećem bloku naveden je opis kontura silueta meta. U matematičkom smislu, kontura mete je hibridna funkcija koja definiše gornje i donje ivice mete i, takođe, predstavlja granicu formule dvostrukog integrala prvog bloka. Svi proračuni su se vršili u PTC Mathcad. Predloženi metod zasnovan je na modularnom principu i omogućava korisniku da menja vrste oružja i meta. Za ilustraciju je izabran prikaz izračunavanja karakteristika disperzije pogotka koji je postignut iz automatske puške „kalašnjikov”, kalibra 5.45×39, model MPi AK-74N. Za mete je izabrano pet tipova švajcarskih vojnih meta koje imitiraju različite delove siluete vojnika. Operabilnost predloženog metoda ilustrovana je određivanjem verovatnoća pogađanja meta K, N, G, F i E na udaljenosti od 50 do 400 m.
Keywords: hit probability||; ||verovatnoća pogotka; numerical solution||; ||numeričko rešavanje; shooting target||; ||meta za gađanje; double integrals||; ||dvostruki integrali; bullet dispersion||; ||disperzija pogodaka; horizontal range||; ||horizontalno rastojanje; Mathcad||; ||Mathcad