Procena efikasnosti transportnih jedinica vojske metodama DEA i SFA - Despić, Dejan R.; Bojović, Nebojša J.; Kilibarda, Milorad J.; Kapetanović, Marko V. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2018)
Cilj rada jeste da se izvrši analiza efikasnosti izabranih transportnih jedinica u logistici Vojske i vojnih vozila u realizaciji zadataka transporta tereta primenom metoda analize stohastičkih granica (SFA) i analize obavijanja podataka (DEA), kao i stvaranje osnove za dalje istraživanje parametara koji utiču na efikasnost rada transportnih jedinica Vojske  i vojnih vozila. Istraživanje je izvršeno u deset transportnih jedinica Vojske, namenjenih za realizaciju poslova iz logističke funkcije saobraćaj i transport. Analiza efikasnosti izvršena je za vojna vozila korišćena za realizaciju zadataka transporta tereta za potrebe snabdevanja i posebne potrebe komandi, jedinica i ustanova Vojske. Korišćeni su podaci dobijeni iz programskog paketa kojim se prati korišćenje i eksploatacija vojnih motornih vozila u periodu od jedne kalendarske godine. Rezultati pokazuju da izbor metode ima veliki uticaj na dobijene ocene tehničke efikasnosti, a samim tim i na eventulane upravljačke odluke na osnovu izvršene analize efikasnosti.
Keywords: stochastic frontier analysis.||; ||analiza stohastičkih granica; data envelopment analysis||; ||analiza obavijanja podataka; military vehicles||; ||vojna vozila; military transport units||; ||transportne jedinice vojske; efficiency||; ||efikasnost