Karakteristike plazma sprej prevlaka - Mrdak, Mihailo R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2018)
Karakteristike plazma sprej prevlaka su u direktnoj vezi sa vrstom primenjenog procesa (APS ‒ atmospheric plasma spray, VPS ‒ vacuum plasma spray i SPS ‒ suspension plasma spray), karakteristikama praha i parametrima depozicije praha. Svojstva plazma sprej prevlaka mogu se menjati i podešavati u zavisnosti od radnih uslova, odnosno namene prevlaka. Pri upotrebi istog praha u postupku depozicije mogu se postići različita svojstva prevlake, zavisno od namene. Ako se prevlaka deponuje za korozionu zaštitu i biomedicinsku primenu, neopohodno je da bude kompaktna, a kada se deponuje radi toplotne izolacije poželjno je da bude porozna. Čestice praha u plazmi su tečne kapi sfernog oblika koje u sudaru sa podlogom formiraju lamelarnu strukturu prevlake. Veći stepen topljenja praha i veća brzina istopljenih kapi proizvodi gušće strukture deponovanih slojeva. Na kontaktu sa podlogom deponovane čestice prenose toplotu radnom delu do hlađenja na temperaturu okoline. Ako se radni deo hladi komprimovanim vazduhom, očvršćavanje istopljenih kapi odvija se ekstremno brzo sa stubastim kristalima u lamelama. Cilj rada jeste da se opišu: uticaj temperature i brzine čestica praha na deformaciju i očvršćavanje čestica koje definiše odnos D/d, poroznost u prevlakama, hemijske promene u istopljenim česticama i kristalne promene u prevlakama, poroznost u prevlakama i unutrašnji naponi prevlaka.
Keywords: APS||; ||APS; VPS and SPS process||; ||VPS i SPS proces; adhesion/cohesion||; ||adhezija/kohezija; structure||; ||struktura; porosity||; ||poroznost; internal stresses||; ||unutrašnji naponi