Negativni joni i njihova uloga u razvoju nauke i tehnologije - Gretchikhin, Leonid I. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2018)
Negativni joni se formiraju u procesu interakcije između elektrona s integrisanim električnim dipolnim momentom i indukovanim električnim dipolnim momentom usled polarizacije. U kontinualnom režimu, pri orbitalnoj brzini, emisija negativnih jona s površine toplotno-zaštitnog sloja dovodi do formiranja dvostrukog električnog sloja s veoma gustom plazmom, dok pri brzini oslobađanja ista emisija negativnih jona dovodi do eksplozivnog sagorevanja toplotno-zaštitnog sloja. U režimu slobodnog toka molekula emisija negativnih jona rezultira intenzivnim ljubičastoplavim sjajem, dok se na površini letelice stvara visok pozitivni potencijal. U nanotehnologijama jonizacija negativnih jona određuje parametre otpuštanja vakuumskog luka. Negativni joni učestvuju u formiranju neke vrste  elektrostatičke mašine u ljudskom telu.
Keywords: negative ions||; ||negativni joni; electric dipole moment||; ||električni dipolni momenat; double electric layer||; ||dvostruki električni sloj; polarization||; ||polarizacija; electrostatic machine||; ||elektrostatička mašina