Rastvaranje elemenata retkih zemalja sumpornom kiselinom iz ruda koje sadrže fluorokarbonatni mineral - Stopić, Srećko R.; Friedrich, Bernd G. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2018)
Ispitivano je rastvaranje elemenata retkih zemalja iz ruda koje sadrže fluorokarbonatni mineral pomoću sumporne kiseline pri atmosferskom pritisku. Rezultati rastvaranja u jednom koraku pomoću sumporne kiseline pokazuju da ne dolazi do problema prilikom filtriranja pri izboru raznih parametara. Najbolje su se pokazale kombinacije parametara s niskim temperaturama i malim koncentracijama kiseline. Direktno rastvaranje je jednostavan proces u kojem se koristi najjeftinija kiselina na tržištu. Posebnu pažnju treba obratiti na formiranje gela, naročito tokom procesa s većim zapreminama rastvora, kao i na naknadno  uklanjanje  kalcijuma iz rastvora.
Keywords: rare earth elements||; ||elementi retkih zemalja; hydrometallurgy||; ||hidrometalurgija; bastnasite||; ||fluorokarbonatni mineral; sulfuric acid||; ||sumporna kiselina