Analiza zaostalih napona u bioinertnim neorganskim keramičkim plazma sprej prevlakama - Mrdak, Mihailo R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2018)
Jedan od faktora za uspešnu primenu biomedicinskih keramičkih prevlaka na implantima jeste usklađenost fizičkih i mehaničkih karakteristika prevlaka sa metalnim podlogama implanata. Temperature i temperaturni gradijent u prevlakama tokom depozicije praha imaju važnu ulogu na konačni kvalitet prevlaka. Koeficijenti toplotnog širenja i toplotne provodljivosti prevlake i podloge se razlikuju, što utiče na povećanje zaostalih napona u prevlakama. Da bi se razlika fizičkih karakteristika prevlake i podloge svela na minimum, temperature površine prevlake i podloge moraju se držati pod kontrolom tokom depozicije praha. Zbog toga je od posebnog značaja kontrola zaostalih napona u keramičkim prevlakama ukoliko se želi postići korisni vek prevlake i implanta. U radu je opisan model prenosa toplote plazme sa predviđanjem raspodele zaostalih napona u deponovanim prevlakama i tehnika rendgenografije za merenje zaostalih napona u keramičkim prevlakama. Cilj rada jeste da se opiše efekat brzine depozicije praha, promene debljine i toplotne provodljivosti ZrO2CaO prevlake na nivo i predznak zaostalih napona. Prikazan je i uticaj vezne prevlake, promena debljine vezne i keramičke prevlake ZrO2MgO i termičke obrade na nivo i predznak zaostalih napona. Ustanovljeno je da se sa povećanjem ukupne debljine prevlaka povećava udeo zaostalih napona na površini i ivicama prevlaka.
Keywords: Substrates||; ||podloge; Stress||; ||naponi; Coatings||; ||prevlake; Ceramics||; ||keramike