Ocenjivanje usaglašenosti sredstava za zaštitu tela u skladu sa zahtevima standarda za zaštitnu odeću - Rutić, Srđan Z.; Stojisavljević, Predrag N. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
Ocenjivanje usaglašenosti sredstva za zaštitu tela izvodi se po propisanim metodama, standardima, postupcima i kriterijumima u kompetentnim laboratorijama. U radu je prikazan proces ocenjivanja usaglašenosti karakteristika specijalnih sredstava za zaštitu tela izolirajućeg tipa u skladu sa opštim zahtevima standarda za zaštitnu odeću (SRPS EN 340:2007 – Zaštitna odeća, Opšti zahtevi). Rezultati prikazani u radu ukazuju na to da se pod pojmom ocenjivanja usaglašenosti ne podrazumeva samo provera osnovnih karakteristika sredstva NVO (namena, funkcionalnost i dr.) već i provera karakteristika koje su na prvi pogled „manjeg značaja”, a mogu uticati na bezbednu primenu sredstva NVO.
Keywords: Protective clothing||; ||zaštitna odeća; Assessment of the compliance||; ||ocenjivanje usaglašenosti; General requirements||; ||opšti zahtevi