Pregled KDD Cup ‘99, NSL-KDD i Kyoto 2006+ baza podataka - Protić, Danijela D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2018)
U radu je prikazan pregled tri baze podataka: KDD Cup ‘99, NSL-KDD i Kyoto 2006+, koje se često koriste u istraživanju detekcije upada u računarske mreže. KDD Cup ‘99 baza podataka sastoji se od pet miliona zapisa, od kojih svaki sadrži 41 atribut, koji mogu da klasifikuju napade u četiri klase: Probe, DoS, U2R i R2L. KDD Cup ‘99 baza podataka ne može da reflektuje realne podatke, jer je generisana simulacijom na virtuelnoj računarskoj mreži. Iz NSL-KDD baze uklonjeni su redundantni zapisi i duplikati iz KDD Cup ‘99 trenintg i test-baze, respektivno. Kyoto 2006+ baza formirana je na osnovu podataka trogodišnjeg realnog mrežnog saobraćaja, koji su označeni kao: normalan (nije napad), napad (poznat napad) i nepoznat napad. Kyoto 2006+ baza sadrži 14 statističkih atributa izdvojenih iz KDD Cup ‘99 baze i dodatnih 10 atributa.
Keywords: intrusion detection||; ||detekcija upada; computer network||; ||računarska mreža; Kyoto 2006 ||; ||Kyoto 2006; NSL-KDD||; ||NSL-KDD; KDD Cup ‘99||; ||KDD Cup ‘99