Kompjuterska simulacija spoljne balistike pištolja primenom dva različita zakona otpora vazduha (na primeru pištolja 7.62 mm TT) - Khaikov, Vadim L. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2018)
Za balistiku metka pištolja (puške) karakteristična su dva balistička koeficijenta koja se odnose na različite zakone otpora vazduha. Koliko su slične balističke putanje dobijene pomoću različitih zakona i kakve su razlike između njih? U ovom radu procenjuje se spoljna balistička putanja na osnovu dva zakona optora vazduha (zakon iz 1943. godine i Siacci-jev zakon). Svi dobijeni rezultati odnose se na pištolj TT sa  metkom „tokarev” kalibra 7.62×25 mm. U radu je, takođe, prikazan način izračunavanja balističke putanje ako je zakon otpora vazduha izražen kao racionalna funkcija, prekidna funkcija ili spline. Zakon optora vazduha iz 1943. godine prikazan je kao grafička interpretacija funkcije Cd (i,v) u obliku površine. Pokazano je da je moguće dobiti dovoljno sličan oblik balističkih putanja zahvaljujući izboru balističkih koeficijenata. Predstavljen je metod grafičkog poređenja spoljnih balističkih parametara, kao i matematički alati za kvantitativnu analizu oblika balističkih krivih. Predloženo je da se razlika između dve putanje odredi pomoću relativne greške u odnosu na izabrani balistički parametar. Kompjuterska simulacija dva pomenuta zakona otpora vazduha za zrno „tokarev” kalibra 7.62×25 mm pokazuje da su profili funkcije odnosa trenutne brzine projektila i vremena leta imali najveće nepodudaranje u odnosu na ostale balističke parametre (npr. horizontalni domet, visinu putanje, itd.). Najveća dobijena vrednost relativne greške bila je 0,8%, lokalizovana u tački udara.
Keywords: computer simulation||; ||kompjuterska simulacija; external ballistics||; ||spoljna balistika; TT pistol||; ||poštolj TT; air resistance law||; ||zakon otpora vazduha; drag function||; ||funkcija čeonog otpora; the 1943 year law||; ||zakon iz 1943. godine; bullet trajectory||; ||putanja zrna; spline||; ||spline; Mathcad||; ||Mathcad