Najbolja praksa kao realan i relativan uzor neefikasnim jedinicama: multiskupovna DEA analiza - Vuković, Dubravka R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2018)
Pravac istraživanja efikasnosti jedinica odlučivanja u ovom radu jeste efikasna→multineefikasna→multiefikasna jedinica, a opšti cilj su dva koraka napred: (1) otkrivanje „skrivenih” neefikasnih jedinica u multiskupu, među efikasnim jedinicama u osnovnom skupu i (2) postizanje efikasnosti kod otkrivenih neefikasnih jedinica. Time se ukazuje (upozorava!) na negativan proces efikasna→neefikasna, kako bi se pravovremeno reagovalo i time predupredila multineefikasnost. Konkretni cilj jeste da se proceni efikasnost železničkih putničkih stanica u Srbiji, najpre u osnovnom skupu Sekcije za prevoz putnika Beograd, zatim u multiskupu Sekcija za prevoz putnika i, na kraju, u nadskupu Sektor za prevoz putnika. To se postiže multiskupovnom metodom DEA (Data Envelopment Analysis), što je sistem za: (i) procenjivanje relativne efikasnosti, u prvoj iteraciji, analizom osnovnog skupa, (ii) smanjenje efikasnosti potencijalno neefikasnih jedinica, u narednim iteracijama, analizom multiskupa. Rezultat je da su efikasne stanice Požarevac i Pančevački most na početnom nivou, a (novo)efikasne Požarevac, Novi Sad i Inđija na krajnjem nivou.  Najbolja praksa je u stanici Požarevac, koja je multiefikasna i predstavlja uzor neefikasnim jedinicama. Zaključuje se da je rešenje multiskupovne DEA analize više realno, a manje relativno, jer važi za širi analizirani skup jedinica odlučivanja, tj. veći obuhvat sagledavanja problema. To je značajno za uklapanje u novo doba rastuće globalizacije, te je naša preporuka celovit multiskupovni pristup nasuprot pojedinačnom monoskupovnom pristupu.
Keywords: Efficiency||; ||efikasnost; Data Envelopment Analysis||; ||Data Envelopment Analysis; Multi-Set Analysis||; ||multiskupovna analiza; Railway Stations||; ||železničke stanice