Karakteristike kompozitne prevlake VPS – Ti/TiC nanete vakuum plazma sprejom - Mrdak, Mihailo R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
U radu su predstavljene karakteristike kompozitne prevlake VPS – Ti/TiC. Prah je deponovan na niskom pritisku plazma pištoljem F4, firme Plasma Technik AG, zbog uticaja okoline na oksidaciju praha. Cilj  je bio da se na niskom pritisku spreči razgradnja kubnog karbida TiC u okside TiO2 i NiTiO3 koji umanjuju: adheziju, kohezionu čvrstoću, tvrdoću TiC i otpornost prevlake na habanje. Analizirane su mehaničke karakteristike i struktura Ti/TiC prevlake u skladu sa standardom Pratt & Whitney. Mikrotvrdoće slojeva prevlake bile su u rasponu od 750 do 837 HV0.3, a čvrstoća spoja između prevlake i podloge imala je vrednost 84 MPa. Mikrostruktura prevlake ispitana je tehnikom svetlosne mikroskopije. Distribucija TiC u osnovi Ti je ravnomerna, a deponovani slojevi dobijeni su bez efekata segregacije. Struktura prevlake sastoji se od slojeva titana sa β – Ti i α – Ti modifikacijama i slojeva kubnog TiC. U mikrostrukturi su u manjem delu prisutne neistopljene čestice TiC i mikropore koje nisu uticale na čvrstoću prevlake. Ispitivanja su pokazala da kompozitna prevlaka VPS – Ti/TiC ima dobre mehaničke osobine i mikrostrukturu, koje u potpunosti omogućavaju njenu primenu na substratima biomedicinskih implantata.
Keywords: Microstructure||; ||mikrostruktura; Coatings||; ||prevlaka