Prenos toplote i brzine čestica plazme na čestice praha u plazma-sprej procesu na atmosferskom pritisku - Mrdak, Mihailo R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
Za uspešno deponovanje praha i dobar kvalitet deponovanih slojeva od velikog značaja je ravnomerno injektiranje praha u mlaz plazme, prenos toplote i brzine čestica plazme (jona i elektrona) na čestice praha, kao i temperatura i brzina istopljenih čestica praha pre sudara sa podlogom. Za svaki tip praha, u zavisnosti od raspodele granulacije čestica (µm) i gustine (kg/m3), neophodno je odrediti količinu dotura praha (g/min) u plazmi za definisane protoke gasova (l/min), tipove plazma gasova (Ar, He, H2, N2 ili njihove mešavine) i nivoe snage (kW). Da bi došlo do prenosa toplote i brzine čestica plazme na čestice praha, mora doći do interakcije između jona i elektrona iz plazme i čestica praha. Za poznate brzine i temperature mlaza plazme na atmosferskom pritisku mogu se izračunati putanje pojedinih čestica primenom jednačine kretanja, uzimajući u obzir viskozno trenje i inerciju. U radu je prikazana veza između brzine injektiranja praha Al2O3 i brzine pojedinih čestica praha Al2O3 u plazmi u zavisnosti od odstojanja otvora anode, kao i veza granulacije praha i temperature površine čestica praha u zavisnosti od injektiranja praha i nivoa snage napajanja plazma pištolja na atmosferskom pritisku.
Keywords: velocity||; ||brzina; transfer||; ||prenos; temperatures||; ||temperatura; powders||; ||prahovi; plasmas||; ||plazma; particles||; ||čestice; heating||; ||zagrevanje