Metoda „spoljašnje spirale” za rešavanje linearnog sistema sa velikim brojem nepoznatih - Srdanov, Aleksa S.; Stefanović, Radiša R.; Ratković Kovačević, Nada V.; Jovanović, Aleksandra M.; Milovanović, Dragan M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
Rešavanje linearnog sistema jednačina n × n može biti problem i za računar, pogotovo ako je potrebno tačno rešenje, čak i kada je broj jednačina i nepoznat i relativno mali (par hiljada). Sve postojeće metode su opterećene bar jednim od sledećih problema: 1. složenošću računanja izraženim kroz broj potrebnih operacija koje je potrebno izvršiti kako bi se došlo do rešenja; 2. potencijalnom mogućnošću neograničenog rasta veličina među rezultata, što uzrokuje probleme prekoračenja opsega (overflow) i nedovoljne osetljivosti odnosno preciznosti (underflow); 3. promenom vrednosti nekih koeficijenata u polaznom sistemu, što uzrokuje nestabilnost rešenja; 4. dodatnim zahtevima, zbog konvergencije; 5. slučajevima velikog broja jednačina i nepoznatih koji zahtevaju da matrica sistema bude: ili slabo popunjena, ili simetrična, ili dijagonalna, itd. U ovom radu prezentuje se metoda za rešavanje sistema linearnih jednačina sa proizvoljnim brojem jednačina i nepoznatih na koju se navedeni problemi ne reflektuju.
Keywords: system of linear equations||; ||linearni sistem jednačina; method of external spiral||; ||metod spoljašnje spirale; hyperplane||; ||hiperravan