Određivanje dinamičkih karakteristika hidrauličkih bagera - Lazarević, Olgica Ž.; Lazarević, Boro M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
U radu su prikazana istraživanja dinamičkih karakteristika hidrauličkih bagera: sopstvene frekvencije i pomeranja. Rad bagera opisan je matematičkim modelom sa šest generalisanih koordinata koji je dobijen primenom Lagranževih jednačina druge vrste. Dobijeni matematički model sistema bagera predstavlja sistem od šest nelinearnih nehomogenih diferencijalnih jednačina drugog reda. Simulacijom sa realnim vrednostima parametara dobijene su funkcije promene pomeranja i sopstvene frekvencije po dozvoljenim stepenima slobode, što  omogućava ispitivanje karaktera i intenziteta tih pomeranja, uticaja parametara na rukovaoca bagera i optimizaciju konstrukcije bagera (promene masa, krutosti i prigušenja).
Keywords: hydraulic excavator||; ||hidraulički bager; dynamic characteristics||; ||dinamičke karakteristike; mathematical model||; ||matematički model; natural frequencies||; ||sopstvene frekvencije; movement||; ||pomeranje