Mehanička svojstva i mikrostrukture bioinertnih slojeva hrom-oksidnih prevlaka deponovanih APS-procesom - Mrdak, Mihailo R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
Plazma sprej keramički slojevi Cr2O3 koriste se kao zasebna prevlaka ili kao dodatak bioreaktivnoj organskoj kompozitnoj keramici Ca10(PO4)6(OH)2-Al2O3-ZrO2-Cr2O3 i drugim bioinertnim keramikama, praveći kompozi tipa Al2O3–ZrO2–SrO–Cr2O3–Y2O3, ZrO2-TiO2-Cr2O3 i TiO2-Cr2O3 za povećanje mehaničkih karakteristika i otpornosti komponenti veštačkog zgloba na habanje klizanjem i koroziju. U radu je analiziran uticaj odstojanja plazma pištolja od podloge na mehaničke karakteristike i mikrostrukturu Cr2O3 slojeva deponovanih sa snagom napajanja od 40 kW. Cilj rada bio je da se deponuju slojevi optimalnih karakteristika koji će omogućiti efikasnu primenu Cr2O3 slojeva na podlogama čeličnih implantata izloženih suvom trenju bez podmazivanja i koroziji živih tkiva. Ispitivanje mehaničkih karakteristika realizovano je ispitivanjem mikrotvrdoće slojeva metodom HV0.3 i čvrstoće spoja metodom na zatezanje. Izgled površine čestica praha ispitan je metodom SEM. Mikrostrukture slojeva analizirane su uz primenu optičkog mikroskopa (OM) i skening elektronskog mikroskopa (SEM). Rezultati ispitivanja potvrdili su mogućnost efikasne primene bioinertnih slojeva Cr2O3 sa drugim keramikama namenjenim za izradu funkcionalnih implantata.
Keywords: Substrates||; ||podloge; Microstructure||; ||mikrostruktura; Corrosion||; ||korozija; Ceramics||; ||keramika