Numeričko modelovanje udara projektila o metalne strukture - Spasić, Dragoljub M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
U radu je opisano numeričko modelovanje udarnih oštećenja koja nastaju pri udaru projektila o metalne strukture. Prikazani su i eksperimentalni rezultati udara projektila različitih oblika vrhova o metalne strukture.  Eksperimenti su sprovedeni udarom projektila o metalne prepreke od čelika i aluminijuma različitih debljina sa promenom brzine udara projektila. Kako bi efekti eksperimentalnih simulacija udara bili što približniji stvarnom, brzine udara projektila su varirane, tako da odgovaraju prosečnim i graničnim brzinama udara projektila pri kojima dolazi do probijanja prepreke. Dobijeni eksperimentalni rezultati su se podudarili sa sprovedenim realnim dejstvom na metalne prepreke i sličnim ispitivanjima prikazanim u stranoj literaturi.
Keywords: aircraft||; ||vazduhoplov; aircraft structure||; ||vazduhoplovne strukture; impact||; ||udar; impact damage||; ||udarna oštećenja; modeling||; ||modelovanje; missile||; ||projektil; bullet projectile||; ||pancirni projektil; penetrator||; ||penetrator; projectile penetration||; ||prodor projektila; penetration||; ||probojnost; ballistic protection||; ||balistička zaštita