Kompromitujuća elektromagnetna zračenja – izazovi, pretnje i zaštita - Markagić, Milorad S. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
Cilj ovog rada jeste da se sagleda problematika parazitskih zračenja, kako induktivnih, tako i konduktivnih, koja emituju uređaji za prenos podataka, uređaji za obradu, generisanje i zaštitu podataka i njihovi sklopovi. Uređaji koji se koriste u svakodnevnoj kućnoj upotrebi i u komunikaciji među pojedincima ili institucijama, osim korisnog elektromagnetnog zračenja sadrže i deo nekorisnog, ali i neizbežnog signala koji je van kontrole proizvođača. Uređaji koji služe za kriptoobradu informacija posebno su osetljivi na ovu pojavu, jer svaki vid zaštite gubi smisao ako se u ma kom delu dođe do dela korisne informacije, a jedan od bitnijih segmenata dolaska do njih podrazumeva i praćenje parazitskih zračenja.
Keywords: radiation||; ||zračenje; eavesdropping||; ||prisluškivanje; security of information||; ||sigurnost informacija