Upravljanje izolovanom prezasićenom raskrsnicom u realnom vremenu (pristup fazi logikom) - Jovanović, Aleksandar D.; Kukić, Katarina S. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
U radu je razmatran problem upravljanja izolovanom semaforisanom raskrsnicom u realnom vremenu. Razvijen je matematički model za rešavanje predmetnog problema koji je baziran na fazi logici. Model se odnosi samo na raskrsnicu koju karakterišu prezasićeni saobraćajni tokovi. Pristup rešavanju predmetnog problema poređen je sa „fihed time” upravljanjem prezasićenom raskrsnicom. “Fihed time” podrazumeva upravljanje na osnovu podataka o saobraćajnim tokovima. U slučaju prezasićene raskrsnice klasničan pristup upravljanja u realnom vremenu („actuated time control”) daje ista rešenja kao i „fixed time” upravljanje. Kriterijumska funkcija za poređenje rešenja predstavlja ukupne vremenske gubitke svih vozila koja prođu raskrsnicom u određenom periodu analize. Pristupi su testirani na „T” raskrsnici, gde je model zasnovan na fazi logici generisao rešenja sa manjom vrednošću kriterijumske funkcije u odnosu na ostale pristupe, u određenom periodu analize.
Keywords: isolated signalized intersections||; ||izolovana signalisana raskrsnica; oversaturated traffic flows||; ||prezasićeni saobraćajni tokovi; fuzzy logic||; ||fazi logika; real time control||; ||upravljanje u realnom vremenu; vehicle control delay||; ||vremenski gubici vozila