Poboljšanje metode rektifikacije optičkih sprava primenom laserskog obeleživača - Radonjić, Vojkan M.; Resimić, Branko V. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
Rad je nastao na osnovu sagledavanja propisanih radnji, koje se realizuju na artiljerijskom sredstvu, u toku održavanja sredstva i neposredno pre izvođenja bojevih gađanja ovim sredstvom. Usaglašavanje paralelnosti osa optičkih sprava i ose cevi artiljerijskog sredstva direktno utiče na preciznost gađanja sredstvom. Novom metodom usaglašavanja paralelnosti osa, zasnovanoj na korišćenju laserskog obeleživača, odstupanje paralelnosti osa svodi se na minimum, čime se poboljšava preciznost gađanja artiljerijskim sredstvom. Takođe, omogućava se pouzdana, lakša i brza provera paralelnosti osa i njeno usaglašavanje sa osom cevi sredstva.
Keywords: laser marker||; ||laserski obeleživač; optical axis||; ||optičke ose; stripper||; ||rektifikacija