Buka, izvori buke i njen uticaj na kvalitet radne i životne sredine - Korica, Sanja Lj.; Popović, Kristina D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
Ubrzanim tehnološkim razvojem savremenog čovečanstva buka je postala neizbežan deo svakodnevnog života. Osnovni izvori buke su mašine, fabrike, saobraćaj, kao i zvuci iz susedstva. Kao mešavina zvukova različitih karakteristika buka može biti trajna, isprekidana i udarna, promjenljivih nivoa, različitog trajanja i vremenske raspodele. Zbog njenog štetnog uticaja na ljudsko zdravlje potrebno je preduzeti određene aktivnosti radi redukovanja nivoa buke. U ovom radu analizirana je zagađenost bukom i delatnosti na planu zaštite od nje.
Keywords: acoustics||; ||akustika; noise||; ||buka