Ispitivanje mehaničkih strukturnih karakteristika oksidne keramike Al2O3 otporne na klizanje trenjem - Mrdak, Mihailo R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
Al2O3 je tvrda oksidna keramika, hemijski bioinertna sa dobrim kliznim svojstvima, koja je našla široku primenu u projektovanju inženjerskih komponenti. Cilj rada bio je da se APS procesom sa promenom plazma struje proizvedu slojevi Al2O3 strukturnih i mehaničkih karakteristika koji će naći primenu za proizvodnju biomedicinskih prevlaka zasebno ili u kombinaciji sa hidroksiapatitom (HA) na površinama legura koje se koriste za izradu implanata. Prevlaka je deponovana sa plazma strujom 700, 800 i 900 A. Mehaničke karakteristike prevlake ispitane su primenom standarda Pratt & Whitney. Oblik površine čestica praha i površina prevlake ispitana je metodom SEM. Metalografska analiza unutrašnjih slojeva ispitana je svetlosnom mikroskopijom. Najbolje strukturne i mehaničke karakteristike Al2O3 prevlake deponovane sa 900 A potvrđene su ispitivanjem kliznih svojstava prevlake deponovne i polirane do ogledala na zaptivnom prstenu uparenom sa grafitnim prstenom na vodenoj kočnici.
Keywords: sliding||; ||klizanje; property||; ||svojstvo; oxides||; ||oksidi; mechanical properties||; ||mehanička svojstva; Deposits||; ||depoziti; coatings||; ||prevlake; Al2O3||; ||Al2O3