Problem filtriranja dizel-goriva kod savremenih common rail sistema ubrizgavanja - Jocanović, Mitar T.; Karanović, Velibor V.; Knežević, Darko M.; Orošnjak, Marko D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
Savremeni sistemi za ubrizgavanje dizel goriva, pod nazivom „common rail” poslednjih nekoliko godina se naglo razvijaju. Uporedo sa razvojem ovih sistema potrebno je istovremeno pratiti i određeni razvoj pomoćnih sistema koji se koriste za njihov pravilan i efikasan rad. U radu je detaljno opisana poslednja generacija common rail sistema koji rade sa visokim radnim pritiscima. Naveden je i problem filtriranja dizel-goriva i izdvajanja nepoželjnih kontaminanata u pogonskom gorivu.
Keywords: common rail systems||; ||common rail sistemi; pumps||; ||pumpe; maintenance||; ||održavanje; fuel filtration||; ||tehnološki procesi filtriranja; diesel fuel||; ||dizel-goriva; filters||; ||filteri