Poliuretanski i elastomerni delovi za industriju obuće dobijeni tehnologijom tečnog injekcionog oblikovanja - Karkalić, Radovan M.; Jovanović, Dalibor B.; Radulović, Jovan R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
U radu su navedene karakteristike materijala koji se koriste u industriji obuće, sa posebnim osvrtom na poliuretanske materijale za izradu đonova. Razmotrena je uloga, namena i konstrukcija đonova, kao i zahtevi koje bi ovaj deo obuće trebalo da zadovolji. Opisana je proizvodnja poliuretanskih đonova tehnologijom tečnog injekcionog oblikovanja (LIM tehnologija).Opisana su dva postupka ove tehnologije. U prvom se đon dobija ulivanjem poliuretana u otvoreni alat, a u drugom direktnim ubrizgavanjem poliuretana na gornjište obuće u zatvoreni alat, čime se završava izrada kompletne obuće. Rezultati ispitivanja epruveta, isečenih iz tri uzorka đonova, ukazuju na ispunjenje skoro svih zahteva kvaliteta prema tehničkoj specifikaciji za ovaj deo obuće. Ispitivani uzorci đonova formalno ne zadovoljavaju zahtev za prekidnu čvrstoću, mada su vrednosti ove karakteristike kod uzorka urađenog od kombinovanog materijala guma-poliuretan i uzorka od elastomernog materijala vrlo blizu postavljenog zahteva kvaliteta.
Keywords: polymeric materials||; ||polimerni materijali; shoe soles||; ||đonovi obuće; liquid injection molding technology||; ||tehnologija tečnog injekcionog oblikovanja; quality||; ||kvalitet