Unapređenje tehničkog održavanja sistema mini-hidroelektrana, analiza uzroka neispravnosti, kvarova, otkaza u radu i havarija - Žegarac, Nikola P. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
U radu su prikazana dugogodišnja iskustva na poslovima tehničkog održavanja mašinskih i elektropostrojenja. Izvršena je analiza mnogih uzroka neispravnosti, kvarova, otkaza u radu i havarija, koji se pojavljuju na mini-hidroelektranama. Sistemi mini-hidroelektrana razmatrani su sa aspekta unapređenja tehničkog održavanja po funkcionalnim celinama: turbinski sklop sa regulatorom turbine, mehanički sklopovi (multiplikator i zamajac elektrane), elastične spojnice koje povezuju sklopove postrojenja, elektrosklopovi, sistemi podmazivanja, automatika i visokonaponska postrojenja. Prikazan je kratak osvrt na mogućnosti primene tehničke dijagnostike, odnosno monitoring sistema na mini-hidroelektranama.
Keywords: technical maintenance||; ||tehničko održavanje; mini hydropower plants||; ||mini-hidroelektrane; faults||; ||kvarovi; malfunctions||; ||neispravnosti; system failures||; ||havarije; bearings||; ||ležajevi; flexible couplings||; ||elastične spojnice; mechanical assemblies||; ||mašinski sklopovi; electrical circuits||; ||elektrosklopovi