Kompenzacija poprečne osetljivosti MEMS akcelerometra metodom tilt-testa u 24 pozicije - Malović, Miodrag Z.; Brajović, Ljiljanа М.; Šekara, Tomislav B. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
Kros-aksijalna, odnosno poprečna osetljivost akcelerometra može biti kompenzovana digitalnim procesiranjem izlaznog signala. Da bi se to izvelo, potrebno je eksperimentalno odrediti koeficijente koji opisuju odgovor senzora na pobudu. Mnoge procedure koje se odnose na to, a koje su preporučene standardima i naučnim člancima, koriste skupu opremu koja nije dostupna u svakoj laboratoriji. Zato je predložen jednostavan alternativni metod, varijacija statičkog tilt-testa, koji ne zahteva nikakvu drugu mernu opremu osim senzora i ravne površine. Rezultati variraju u zavisnosti od kvaliteta površine i kućišta senzora, ali je pokazano da se efekti poprečne osetljivosti mogu smanjiti bar nekoliko puta, te da se tipična poprečna osetljivost komercijalnih troosnih MEMS akcelerometara od nekoliko procenata može lako svesti ispod 1%.
Keywords: Accelerometers||; ||akcelerometri; Digital signal processing||; ||digitalna obrada signala; Acceleration||; ||ubrzanje; Sensitivity||; ||osetljivost; transverse||; ||poprečna; sensors||; ||senzori; MEMS||; ||MEMS