Projektovanje prioritetnih baza podataka za QMS na osnovu standarda ISO 9001: 2015 - Miletić, Ljiljana Z.; Jovanović, Aca D.; Jovanović, Filip P.; Buha, Vesna V. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
Međunarodni standard za Sistem upravljanja kvalitetom ISO 9001:2015 ima u nas veoma široku primenu, naročito u privrednim organizacijama i javnoj upravi. Standard je nastao 1987, a revidiran je 1994, 2000. i 2008. godine, svaki put uz sve veće izmene, a poslednji put i uz najveće promene. U odnosu na prethodni standard ISO 9001:2008, ovaj standard ne zahteva izradu komplikovanog priručnika, umesto šest sada nije potreban nijedan dokumentovani postupak, a umesto 21 sada je dovoljno 18 propisanih izveštaja. Organizacije koje su već certifikovale svoje sisteme prema ranijem standardu ISO 9001:2008 sada moraju da pređu na novi standard, najkasnije do septembra 2018. godine. Jedan od većih problema u ovom prelasku predstavlja izrada potrebnih baza podataka koje su neophodne za praktičnu primenu novog standarda. Kao rešenje ovog problema autori predlažu generalni model sa šest prioritetnih baza podataka: baza za dokumentovane informacije; baza za mernu, kontrolnu i ispitnu opremu; baza za stručne kadrove; baza za reklamacije neispravnosti rezultata procesa; baza za troškove neispravnosti rezultata procesa i baza za održavanje pogonske i radne opreme.
Keywords: priority data bases||; ||prioritetne baze podataka; Quality management system||; ||Sistem upravljanja kvalitetom; standard ISO 9001; 2015||; ||standard ISO 9001; 2015