Svojstva prevlake deponovane difuziono oksidiranim prahom Mo&O2 primenom APS procesa - Mrdak, Mihailo R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
Prah Mo&O2 ima značajnu ulogu u proizvodnji prevlaka sa povišenom otpornošću na klizanje u uslovima bez primene maziva. Prevlake Mo&O2 imaju mali koeficijent frikcije i dobre karakteristike na habanje pri mehaničkim naprezanjima. Radi proizvodnje prevlaka visoke tvrdoće, prah Mo&O2 je deponovan plazmom sa optimalnim parametrima. Karakterizacija oblika površine čestica oksidnog praha i površine preloma prevlake izvedena je metodom SEM, a mikrostruktura slojeva primenom svetlosne mikroskopije. Mikrostruktura prevlake sastoji se od lamela Mo i tankih filmova primarnih oksida MoO2 i MoO3 koje okružuju lamele Mo. Analiza dobijenih rezultata pokazala je da slojevi prevlake Mo&O2 sa difuziono oksidiranim česticama Mo imaju strukturu i mehaničke karakteristike koje omogućuju njenu primenu na površinama radnih delova u uslovima habanja i klizanja trenjem bez maziva.
Keywords: particles||; ||čestice; friction||; ||trenje; deposits||; ||depoziti; property||; ||svojstva; powders||; ||prah; oxidizers||; ||oksidatori; microstructures||; ||mikrostrukture; lubrication||; ||podmazivanje; Coatings||; ||prevlake