Poboljšanje tehničkih karakteristika automobila cisterne za dekontaminaciju pomoću TRIZ-a - Čabarkapa, Obrad T.; Rajić, Dušan S. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
U radu je prikazana primena TRIZ metodologije (Teorija rešavanja inventivnih zadataka) u oblasti rešavanja tehničkog problema na automobilu cisterni za dekontaminaciju. To je jedna od najpogodnijih naučno-inovacionih metodologija za rešavanje problema, koja počiva na sistematičnom i logičkom pristupu, razvijenom na osnovu studioznog izučavanja velikog broja patenata. Namenskom upotrebom automobila cisterne za dekontaminaciju identifikovana je štetna funkcija koja se odnosi na pripremanje rastvora za dekontaminaciju u samom rezervoaru, čime je onemogućen dotur vode za piće. Funkcija kojom se proširuje upotreba cisterne za dekontaminaciju i za potrebe dostave pitke vode ostvarena je korišćenjem inventivnih principa i Alštulerove matrice protivrečnosti, kao veoma efikasnih alata TRIZ metodologije.
Keywords: TRIZ methodology||; ||TRIZ metodologija; harmful function||; ||štetna funkcija; technical system||; ||tehnički sistem; technical contradiction||; ||tehnička protivrečnost; contradiction matrix||; ||matrica protivrečnosti; inventive principles||; ||inventivni principi