Iskustva u razvoju inovacije sa aspekta naučne verifikacije i plasmana gotovog proizvoda na tržište - Žegarac, Nikola P. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
Inovativni uređaj za demontažu i montažu delova teško rastavljivih sklopova na mašinskim i elektropostrojenjima u terenskim uslovima remonta omogućava brzu i efikasanu demontažu i montažu delova, bez mogućnosti oštećenja. Jednostavan je za upotrebu i lako se prenosi. Može se primeniti za sve vrste postrojenja i više nivoe remonta u terenskim uslovima rada. Uređaj se nalazi na tržištu četiri godine, a očekuje se da će se koristiti narednih 10 godina, a verovatno i duže. Tokom dugogodišnjeg rada na poslovima održavanja postrojenja bilo je mnogo problema u remontu, pa je razvijen uređaj za demontažu i montažu mašinskih i elektrosklopova. Mnogi sklopovi nisu mogli biti demontirani i montirani u terenskim uslovima rada. Novi uređaj omogućio je da se razvije nova tehnologija remonta postrojenja na mestima gde su instalirana, zatim novi načini rada u organizaciji i izvršenju remonta. Od ideje do realizacije uređaja prošlo je samo 6 meseci, pošto tim ima veliko iskustvo na ovim i sličnim poslovima. Inovativni uređaj kupcima se isporučuje uz ugovorne obaveze o prodaji uređaja i remontu sistema, a definiše se i zaštita tajnosti konstrukcije i primene uređaja.U toku je postupak zaštite uređaja kod Zavoda za intelektualnu svojinu u Beogradu, a nakon toga biće podneta i međunarodna prijava za patentnu zaštitu (zaštita PCT).
Keywords: innovation||; ||inovacija; new device||; ||novi uređaj; dismantling and assembly||; ||demontaža i montaža; not-easily detachable assemblies||; ||teško rastavljivi sklopovi; overhaul||; ||remont; mechanical and electrical plants||; ||mašinska i elektropostrojenja; mini hydro power plants||; ||mini- hidrolektrane; shipbuilding||; ||brodogradnja; military industry||; ||vojna industrija; business model||; ||poslovni model; innovative company||; ||inovativna kompanija; techno-economic analysis||; ||tehno-ekonomska analiza