Model za PKI interoperabilnost u Republici Srbiji - Prodanović, Radomir I.; Vulić, Ivan B. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
Sve veća primena elektronskih servisa koji koriste elektronske sertifikate i sve više implementiranih infrastruktura javnih ključeva uslovili su potrebu za njihovim međusobnim povezivanjem, odnosno ostvarivanjem interoperabilnosti. U ovom radu izvršena je analiza modela za interoperabilnost između različith domena infrastrukture javnih ključeva i njihova moguća primena u ostvarivanju interoperabilnosti infrastruktura javnih ključeva u Republici Srbiji. Primena postojećih modela interoperabilnosti sagledana je sa aspekta skalabilnosti, obrade sertifikacione staze, primene politika, tačke otkaza i mogućnosti ponovnog uspostavljanja poverenja. Predložen je konceptualni model zasnovan na mostovnom modelu poverenja. Ovaj model obezbeđuje uspostavu interoperabilnosti postojećih, novih nacionalnih PKI (Public Key Infrastructure) domena, njihovo međusobno povezivanje, kao i povezivanje sa inostranim PKI domenima. Model je proširen validacionim autoritetom koji obezbeđuje efikasniju obradu sertifikacione staze.
Keywords: certificate||; ||sertifikat; PKI systems||; ||PKI sistemi; Domains||; ||domeni; Interoperability||; ||interoperabilnost; models||; ||modeli; infrastructure||; ||infrastruktura