Poboljšane performanse uvodnika za vetar Savoniusovog rotora - Dinčić, Dejan D.; Despotović, Milan Z. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
U radu je izvršena analiza promene dizajna kroz povećanje vertikalnih uglova gornje i donje ploče uvodnika za vetar Savoniusovog rotora, sa ciljem da se dobiju bolji rezultati i bolje karakteristike sistema. Dizajn sa uvodnikom za vetar smešten je u prednjem delu rotora kako bi se sprečila negativna obrtna sila suprotna rotaciji rotora. Geometrijski parametri uvodnika za vetar su određeni kako bi se dobile optimalne performanse. Analizom i ispitivanjem ustanovljeno je da se sa povećanjem vertikalnih uglova gornje i donje ploče na uvodniku za vetar Savoniusovog rotora dobijaju bolje performanse rotora nego samo korišćenjem klasičnog uvodnika za vetar. Utvrđeno je da se najbolji rezultati postižu sa povećanjem vertikalnih uglova gornje i donje ploče uvodnika za vetar Savoniusovog rotora za ukupno 15o, gde se dobija broj obrtaja rotora 395o/min.
Keywords: vertical angles||; ||vertikalni uglovi; wind||; ||vetar; Savonius rotor||; ||Savonius rotor; Rotors||; ||rotori; plates||; ||ploče; Editorials||; ||uvodnici