Matematičko modeliranje i identifikacija parametara matematikog modela sistema ubrizgavanja goriva kod dizel motora - Štavljanin, Miloljub S. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
Cilj rada je da se istaknu, ako ne sve, a ono bar najvažnije prednosti koje donosi primena matematičkog modeliranja tokom projektovanja novog rešenja ili usavršavanja i optimizacije postojećeg objekta. Izloženi su osnovni principi izrade modela bez iznošenja detaljne matematičke interpretacije procesa iz čega sledi da model sadrži veći broj nepoznatih ili orjentaciono poznatih parametara i da nije moguće realizovati model tipa prozirne kibernetičke kutije. Da bi se ostvarila sinteza modela i eksperimentalnih rezultata neophodna je primena optimizacionih metoda za identifikaciju nepoznatih parametara modela. U radu su navedeni eksperimentalni rezultati uporedo sa rezultatima modeliranja i identifikacije kao i analiza postupka identifikacije nepoznatih parametara modela.
Keywords: diesel engine||; ||dizel motor; fuel injection system||; ||sistem za ubrizgavanje goriva; mathematical modeling||; ||identifikacija; identification||; ||matematičko modeliranje