Procena ranjivosti i testiranje otpornosti na upade u sistem u vojnom i kontekstu međunarodnog humanitarnog prava - Mladenović, Dragan D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
Procena ranjivosti i testiranje otpornosti na upade u sistem su ključne aktivnosti upravljanja rizikom u informacionoj bezbednosti, sajber odbrani i obaveštajnom radu vojnih organizacija. Ove aktivnosti su značajne u kontekstu izvođenja vojnih operacija, ali i u kontekstu Međunarodnog humanitarnog prava (IHL) i sprovođenja zakona. Primena informacionih tehnologija u vojnom i civilnom okruženju povećava kompleksnost u oblasti upravljanja rizikom. Pored informacione bezbednosti, vojne organizacije imaju zadatak da preduzmu neophodne aktivnosti u oblasti sajber operacija, za svrhe odbrane i napada. Oni zavise od znanja i veština zasnovanih na tehnologiji i implementiraju ih specifične organizacije u okviru vojnih sistema. Procena ranjivosti za cilj ima otkrivanje prirode ranjivosti, bez razmatranja kako se one mogu koristiti za napad, dok testiranje otpornosti na upade u sistem koristi eksploite za upade u sisteme i tako procenjuje vrstu i stepen rizika koji ove ranjivosti predstavljaju za sistem. Međutim, čak i ako predstavljaju dve različite aktivnosti, sa različitim krajnjim ciljevima, oni su komplementarni i međuzavisni. Pošto je njihova zajednička odlika razvoj znanja i veština zasnovanih na istim tehnologijama, oni su od podjednake važnosti za upravljanje rizikom, vojne operacije u sajber prostoru i njihovu upotrebu za odbrambene i obaveštajne aktivnosti, kao i međunarodno humanitarno pravo.
Keywords: cyber-attack||; ||sajber napad; International Humanitarian Law||; ||Međunarodno humanitarno pravo; Vulnerability Assessment||; ||procena otpornosti na upade; Penetration Testing||; ||testiranje ranjivosti