Ispitivanje aviona sa aspekta metodologije, bezbednosti i razvoja letelice - Bilbija, Branko B. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
Vazduhoplovstvo u celini, a pre svega avijacija i avioni za kratko vreme, nakon 1903. godine, uveliko su pomerili granice ljudske delatnosti. Od „klimavih” i nebezbednih letećih sprava, avion je postao rešavajući faktor u ratovima i jedno od pouzdanih sredstava prevoza i komunikacije među ljudima širom sveta. Brzi tehničko-tehnološki razvoj zahtevao je i poseban pristup. Masovna proizvodnja i korišćenje aviona iznedrili su potrebu za standardizacijom u proizvodnji, ispitivanju i uvođenje u operativnu upotrebu borbenih aviona, kao i uvođenje aviona za potrebe vazdušnog saobraćaja. Ispitivanje aviona danas je više diciplinarna istraživačka aktivnost velikog broja stručnjaka iz različitih oblasti, među kojima je opitni pilot nezaobilazni član. Radi toga se ispitno-merna oprema (IMO) posebno dizajnira, a opitni piloti obučavaju u specijalizovanim školama za opitne pilote.
Keywords: test pilot||; ||opitni pilot; sound barrier||; ||zvučni zid; spin||; ||kovit; theodolites||; ||teodoliti; telemetry||; ||telemetrija; ultra high-speed cameras||; ||ultra brze kamere; test-measuring equipment||; ||ispitno-merna oprema; aircraft aerodynamics||; ||aerodinamika aviona; air force||; ||ratno vazduhoplovstvo; necessity of testing||; ||nužnost ispitivanja; experimental research||; ||opitna istraživanja; aircraft testing||; ||ispitivanje vazduhoplova