Standardi kvaliteta softvera - Đorđević, Nebojša D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
Za dostizanje željenog kvaliteta softvera najpre je potrebno posedovati informacije o postojećim standardima iz ove oblasti, a zatim ih poštovati u svim fazama životnog ciklusa softvera. U radu je naglašen značaj primene standarda iz oblasti kvaliteta softvera. Međunarodna organizacija za standarde je u poslednjih 20 godina odigrala važnu ulogu u razvoju više standarda kvaliteta softverskih proizvoda. Na početku rada prikazana je evolucija standarda iz oblasti kvaliteta softvera, a zatim je detaljno opisana aktuelna serija ISO/IEC standarda pod nazivom SQuaRE. Ova oblast je veoma značajna, jer poznavanje standarda kvaliteta softvera i njihova primena doprinosi razvoju kvalitetnog softvera  koja će mu obezbediti široku upotrebu i trajanje. Primena opisanih standarda i evaluacionih pristupa za kvantifikaciju osobina kvaliteta softvera zavisi od raspoloživih resursa za izvođenje metoda (vreme, novac, broj potrebnih evaluatora i njihova stručnost, broj korisnika za testiranje, mesto i oprema za testiranje), potrebnog nivoa objektivnosti, te mogućnosti primene u raznim fazama izrade aplikacije.
Keywords: ISO||; ||ISO; quality standard||; ||standard kvaliteta; software quality||; ||kvalitet softvera