Istraživanje uticaja udara i vibracija na ljudsko telo - Petrović, Zoran C. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
O silama koje su potrebne da izazovu povrede na ljudskom telu postoji vrlo malo pouzdanih informacija. Naime, veoma je teško doći do pouzdanih podataka o uticaju mehaničkih sila i o subjektivnoj reakciji na ove sile, uglavnom zbog kompleksnosti i raznolikosti ljudskog tela, kako u fizičkom smislu, tako i u pogledu ponašanja. Potreba za proučavanjem fizičkih, fizioloških i psiholoških reakcija živih bića u laboratoriji, pod kontrolisanim uslovima, dovela je do razvoja i upotrebe širokog spektra specijalizovanih uređaja za simulaciju udara i vibracija za eksperimente na ljudima i životinjama. „Antropometričke” ili „antropomorfne” lutke, koje simuliraju osnovne statičke i dinamičke osobine ljudskog tela, uveliko se koriste u istraživanju avionskih i automobilskih nesreća. Tako, na primer, hibridna lutka, Hybrid III dummy, koristi se u slučaju čeonog automobilskog sudara. Razna istraživanja automobilskih i vazduhoplovnih nezgoda, kao i eksperimenti sa lutkama i živim bićima, pokazuju da potpuna potpora tela i ograničenje kretanja ekstremiteta obezbeđuju maksimalnu zaštitu od sila ubrzanja.
Keywords: anthropometric dummy||; ||antropometrička lutka; crash||; ||udes; human body||; ||ljudsko telo; vibration||; ||vibracije; shock||; ||udar; aircraft||; ||avion; accident||; ||nesreća; automobile||; ||automobil