Primena relativnog pozicioniranja u topografsko-geodetskoj pripremi na potpunoj osnovi u artiljeriji - Projović, Damir M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
U radu je prikazana primena GPS metoda relativnog pozicioniranja pri izvođenju topografsko-geodetske pripreme u artiljeriji. Pri izvođenju topografsko-geodetskih radova na potpunoj osnovi  korišćena su dva Trimble Pro XR prijemnika kao bazna stanica i rover, kao i modem kao komunikacija između uređaja. Kako bi se dobili rezultati istraživanja primenjene su statističke metode u naknadnoj obradi podataka. Rezultati pokazuju znatno smanjenje verovatnih grešaka u radu od zahtevanih vrednosti. Primena relativnog pozicioniranja pri izvođenju topografsko-geodetskih radova na potpunoj osnovi obezbeđuje višestruko brži rad i veću tačnost  od propisane.
Keywords: global position system||; ||globalni pozicioni sistem; relative positioning||; ||relativno pozicioniranje; topographic-survey preparation||; ||topografsko-geodetska priprema; circular error probable||; ||kružna verovatna greška