Hidrometalurško tretiranje lateritnih ruda nikla - Stopić, Srećko R.; Friedrich, Bernd G. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
Proizvodnja nikla je vrlo značajna aktivnost u zemljama Evropske unije, jer nikal je važan dodatak u nerđajućim čelicima. Evropa ima resurse oksidnih ruda duž dobro poznatog prostora koji započinje od Alpa i završava se na Himalajima. Ovaj opasač prolazi kroz zapadni Balkan i Grčku i nastavlja se kroz Tursku do Azije. Poznati depoziti lateritnih ruda u Srbiji smešteni su u tri zone: Zapadnoj Moravi (Ruđinci, Veluce, Ba), Šumadiji (Lipovac, Kolarevići, Bučje) i Mokroj gori, koje predstavljaju prirodne resurse,  kao što su šume i reke. Lateritna ruda tretira se u rudarstvu i metalurgiji u raznim područjima sveta. U ovom radu biće predstavljeno nekoliko eksploatacionih scenarija preko hidrometalurškog tretiranja: „Direct Nickel Process”, „Murrin Murrin” i „Ravensthorpe” u Australiji, i „META Process” u Turskoj.
Keywords: Nickel||; ||nikal; cobalt||; ||kobalt; lateritic ore||; ||laterite rude; hydrometallurgy||; ||hidrometalurgija; autoclave||; ||autoklav