Utvrđivanje stepena zrelosti organizacije za primenu informaciono-komunikacionih tehnologija na primeru upravljanja elektronskim sadržajem - Milenković, Dejan S. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
Polazeći od činjenice da upotreba elektronskih sadržaja predstavlja imperativ današnjeg vremena, kao i od opšteg stava da se primenom savremenih informacionih tehnologija može uspostaviti rešenje za pouzdano i jednostavno organizovanje i sistematizaciju dokumentacije, uspeh organizacije direktno zavisi od dostignutog stepena upravljanja informacijama. Imajući u vidu da su za obavljanje poslovnih aktivnosti više nego potrebni pravovremeni, tačni, proverljivi, lako dostupni i konzistentni podaci, osnovni problem upotrebe tih podataka nije njihovo postojanje, već mesto i način na koji su ti podaci smešteni i organizovani unutar distribuiranih poslovnih jedinica. Takođe, uvođenjem informacionih tehnologija u obavljanju poslovnih procesa, korisnih podataka je sve više, ali se postavlja pitanje stepena njihove iskorišćenosti. Predmet rada jeste utvrđivanje stepena „sazrelosti” poslovnih organizacija za primenu informaciono-komunikacionih tehnologija, posmatrano kroz prizmu organizacione, kadrovske i tehnološke zrelosti organizacije za implementaciju sistema upravljanja elektronskim sadržajima. Ujedno, primena odgovarajućih modela zrelosti za upravljanje elektronskim sadržajima ima za cilj i približavanje tog koncepta poslovnim organizacijama.
Keywords: business organizations||; ||poslovna organizacija; maturity models||; ||modeli zrelosti; content management system||; ||sistem upravljanja sadržajem; electronic content||; ||elektronski sadržaj; ICT||; ||informaciono-komunikacione tehnologije