Modelovanje međunarodnih snaga atomsko-biološko-hemijske odbrane prilikom primene hemijskog oružja u terorističke svrhe - Inđić, Dejan R.; Rutić, Srđan Z.; Ivanković, Negovan D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
Ubrzani tehničko-tehnološki razvoj ljudske civilizacije, tokom dvadesetog i početkom dvadeset prvog veka, suštinski je doprineo neravnomernoj podeli ukupnih svetskih resursa. Takva raspodela resursa dovela je do čestih oružanih sukoba koji su imali za posledicu upotrebu konvencionalnog oružja, ali i oružja za masovno uništavanje. Za razliku od konvencionalnog oružja, ovo oružje poseduje jedinstvene karakteristike koje ga čine veoma atraktivnim  za upotrebu u terorističke svrhe. Najbolji primer predstavlja teroristički napad u martu 1995. godine, kada je sekta ,,Aum Sinrikjo” u tokijskom metrou primenila sarin (toksičnu hemikaliju iz grupe smrtonosnog hemijskog oružja), zbog čega je umrlo 12, a intoksikovano preko 5.000 lica. Cilj ovog rada je prikaz modela upotrebe međunarodnih snaga atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) u slučaju primene hemijskog oružja u terorističke svrhe. Prilikom određivanja kriterijuma za izbor modela snaga ABHO korišćeno je mišljenje eksperata, a za dobijanje optimalnih rezultata primenjena je metoda analitičkih hijerarhijskih procesa. Dobijeni rezultati mogu se koristiti, kao polazna osnova, za modelovanje snaga ABHO na međunarodnim vežbama sa sličnim sadržajem.
Keywords: international forces||; ||međunarodne snage; terrorism||; ||terorizam; CBRN units||; ||ABH odbrana; weapons||; ||oružje; nuclear||; ||nuklearno; chemical||; ||hemijsko