Katastrofe izazvane korozijom - Petrović, Zoran C. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
Problemu korozivnog oštećenja i razaranja metalnih materijala već godinama se posvećuje velika pažnja. Svetska statistika  pokazuje da je šteta koja nastaje usled delovanja različitih oblika korozije ogromna i da, na primer, u industrijski razvijenim zemljama dostiže 4 do 5% nacionalnog dohotka. Za prevenciju i kontrolu korozije izdvajaju se znatna sredstva na godišnjem nivou. U slučaju ignorisanja problema korozije izriču se  finansijske kazne, a može doći i do katastrofalnih posledica – gubitka ljudskih života. U ovom članku predstavljeno je nekoliko slučajeva otkaza inženjerskih struktura i postrojenja katastrofalnih razmera, u kojima je korozija odgovorna za pojavu otkaza i pogibiju stotine ljudi.
Keywords: catastrophe||; ||katastrofa; failure||; ||otkaz; corrosion||; ||korozija; corrosion pit||; ||korozivni pit; pesticide||; ||pesticid; explosion||; ||eksplozija; pipeline||; ||cevovod; helicopter||; ||helikopter; aircraft||; ||avion