Fazifikacija Saaty-jeve skale i prikaz hibridnog modela fuzzy AHP – TOPSIS: primer izbora vatrenog položaja brigadne artiljerijske grupe u odbrambenoj operaciji - Pamučar, Dragan S.; Božanić, Darko I.; Kurtov, Dejan V. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
Osnovu rada čini prikaz novog načina fazifikacije Saaty-jeve skale. U ovoj fazifikaciji interval poverenja fuzzy brojeva, kojima su opisani stepeni poređenja u parovima, nije određen pre samog procesa poređenja. On se definiše (proračunava) u toku i nakon poređenja, a na osnovu stepena uverenosti donosilaca odluka – eksperata. Tako se interval poverenja može razlikovati od jednog do drugog poređenja, bez obzira na to što se radi o istom stepenu poređenja. Takođe, intervali poverenja se razlikuju od jednog do drugog donosioca odluke – eksperta, kada je reč o grupnom odlučivanju. Ovakvo obrazloženje podržava nova fazifikovana Saaty-jeva skala. Primena nove skale prikazana je u hibridnom modelu fuzzy AHP – TOPSIS prilikom izbora vatrenog položaja brigadne artiljerijske grupe u odbrambenoj operaciji. Na kraju je analiziran uticaj stepena uverenosti na konačnu odluku, gde je dokazano da ovaj element utiče na izlazne rezultate. Uticaj se ogleda u promeni veličine težinskih vektora, odnosno izlaznih rezultata (udaljenosti od idealne alternative), kao i na promeni ranga alternativa, ali samo na graničnim vrednostima.
Keywords: Fuzzy logic||; ||Fuzzy logika; Firing position||; ||Vatreni položaj; Hybrid methods||; ||Hibridni model; TOPSIS||; ||TOPSIS; AHP||; ||AHP