Određivanje lokacije deponije primenom GIS tehnologije i analitičkog hijerarhijskog procesa - Sekulović, Dragoljub J.; Jakovljević, Gordana L. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2015)
Deponije su jedan od najčešćih načina odlaganja otpada. Izbor lokacije deponije je komplikovan i dug proces koji uključuje zakonske regulative, ekološke, ekonomske i  socijalne parametre radi smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu. Izbor test-područja pogodne lokacije za deponiju na području opštine Nevesinje (Republika Srpska) izvršen je  primenom analitičkog hijerarhijskog procesa (AHP) i GIS tehnologije.  Analizirano je  8 kriterijuma: geologija, udaljenost od naselja, udaljenost od putne mreže, udaljenost od reka, vegetacija, nagiba terena, nadmorske  visine i ekspozicija. Primenom AHP definisani su relativni težinski faktori za svaki kriterijum, a njihovom linearnom kombinacijom s rangom svake ćelije određen je indeks pogodnosti. On je reklasifikovan u pet klasa pogodnosti, pri čemu 67,0%  prostora pripada  području zabrane, 11,0%  niske pogodnosti, 6,1% umerene pogodnosti, 5,9% visoke pogodnosti i 10,0% području veoma visoke pogodnosti. Predložene su dve potencijalne lokacije za izgradnju deponije, ali pre donošenja konačne odluke potrebno je izvršiti obilazak lokacije i analizirati dodatne parametre.
Keywords: landfill||; ||deponija; site selection||; ||izbor lokacije; AHP||; ||AHP; GIS||; ||GIS