Istraživanje uzroka povišenog zagrevanja ležajeva i rešavanje problema dalje eksploatacije dizel-elektroagregata tipa short break, snage 450 kVA, u JP Aerodrom Beograd - Žegarac, Nikola P. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2015)
U radu su prikazana istraživanja uzroka povišenog zagrevanja ležajeva i rešavanje problema dalje eksploatacije dizel-elektroagregata tipa Short Break, snage 450 kVA, u JP Aerodrom Beograd. Dizel-agregat je tipa Short Break, koji u slučaju prekida u napajanju električnom energijom iz gradske mreže, nakon oko 40 sekundi, počinje da napaja uređaje i sisteme na Aerodromu Beograd. Osnovna funkcija dizel-agregata jeste da služi kao rezervni izvor napajanja uređaja i sistema u uslovima ograničene vidljivosti (rasveta oko piste i mnogi drugi uređaji i sistemi).
Keywords: diesel generating set||; ||dizel-elektroagregat; elevated warming in bearings||; ||povišeno zagrevanje ležajeva; measurement and analysis of vibration||; ||merenje i analiza vibracija; vibration levels||; ||nivoi vibracija; vibrodiagnostics||; ||vibrodijagnostika; vibration parameters||; ||vibracioni parametri; technical correctness of diesel generators||; ||tehnička ispravnost dizel-agregata