Implementacija upravljanja petoosnim simulatorom leta rakete i cilja u otvorenoj petlji - Kljajić, Nataša D.; Kostić, Miloš I.; Pavić, Miloš V. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2015)
Razvoj raketnih sistema podrazumeva važne faze testiranja i simulacije leta rakete u uslovima okruženja koje diktira operacija za koju je sistem izrađen. Kako terenska ispitivanja ovako složenih sistema zahtevaju veliki utrošak finansijskih resursa, a i mnogo vremena, simulacije koje podrazumevaju hardver u petlji (Hardware in the loop – HIL) predstavljaju vrlo efikasno rešenje za smanjenje troškova razvoja i testiranja. U ovom radu predstavljena je implementacija upravljanja, odnosno sinhronizovanog generisanja i akvizicije podataka na petoosnom simulatoru leta rakete i cilja laboratorije za hardver u petlji (HIL laboratorije). Opisana aplikacija za simulaciju javila se kao rezultat potrebe inženjera razvoja raketa za jednostavnim načinom akviziranja informacija o odzivu realne rakete na željena i zadata upravljanja. Rešenje je realizovano u LabVIEW softverskom paketu primenom robusne arhitekture softvera, takozvane klasične mašine stanja.
Keywords: tests||; ||testiranje; simulations||; ||simulacije; Missiles||; ||rakete; Data acquisition||; ||akvizicija podataka; signal generation||; ||generisanje signala; state machine||; ||mašina stanja; synchronized measurements||; ||sinhronizovana merenja; hardware in the loop||; ||hardver u petlji; LabVIEW||; ||LabVIEW