Buka kao eksterni efekat saobraćaja i transporta - Starčević, Slobodan M.; Bojović, Nebojša J. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2015)
U radu su prikazani osnovni pojmovi i karakteristike eksternih efekata saobraćaja i transporta, sa težištem na uticaju saobraćajne buke, kao jednom od glavnih eksternih efekata saobraćaja u društvu danas. Navedeni su osnovni negativni uticaji saobraćajne buke na čovekove životne i društvene aktivnosti, kao i uzroci nastajanja povišenih nivoa buke od drumskog, železničkog i tramvajskog saobraćaja. Takođe, navedene su uobičajene mere koje se mogu primeniti kako bi se smanjio uticaj buke koja nastaje kao posledica odvijanja saobraćajnih i transportnih aktivnosti. Na kraju, načinjen je i kraći osvrt na trenutno stanje po pitanju uticaja saobraćajne buke u Republici Srbiji i Vojsci Srbije.
Keywords: Transportation||; ||saobraćaj; Noise||; ||buka