Istraživanje uzroka povišenih nivoa vibracija na dizel-elektroagregatima u kontroli letenja - Aerodrom Beograd - Žegarac, Nikola P. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2015)
U radu su prikazana istraživanja uzroka povišenih nivoa vibracija na dizel-elektroagregatima u Kontroli letenja-Aerodrom Beograd. Dizel-elektroagregati su tipa No-Break (nema prekida u napajnaju električnom energijom), snage 175 KVA. Dizel agregati služe kao rezervni izvor napajanja (duplex sistem), u slučaju prekida u redovnom napajanju električnom energijom iz gradske mreže, sistema i uređaja Kontrole letenja na Aerodromu Beograd. Jedan dizel agragat je u neprekidnom radu, dok drugi dizel agregat služi kao rezervni sistem napajanja. Utvrđene su vibrodijagnostičke metode ocene tehničke ispravnosti dizel agregata i one su sastavni deo dokumentacije za održavanje i remont No-Break dizel-elektroagregata.
Keywords: diesel-generator sets||; ||dizel-elektroagregati; measurement and analysis of vibration||; ||merenje i analiza vibracija; vibration levels||; ||nivoi vibracija; vibration diagnostics||; ||vibrodijagnostika; vibration parameters||; ||vibracioni parametri; technical correctness of diesel generators||; ||tehnička ispravnost dizel agregata