Terorizam nuklearnim sredstvima - Rutić, Srđan Z. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2015)
U radu je izvršen osvrt na načine ispoljavanja terorizma nuklearnim oružjem i izvorima jonizujućeg zračenja kao posebnom vrstom terorizma. Izvršena je analiza mogućnosti dolaska u posed nuklearnog oružja od strane terorističkih grupa i primene istog u terorističke svrhe. Sagledani su oblici i metode zaštite od terorističkih dejstava nuklearnim sredstvima. Zaključeno je da nuklearni terorizam sadrži različite oblike pretnji koje mogu uključivati ne samo nuklearno oružje već i izvore jonizujućeg zračenja u terorističke svrhe. Takođe je zaključeno da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sa zemljama potpisnicama kroz Sporazum o neširenju nuklearnog oružja i druge međunarodne ugovore nastoje da terorističkim organizacijama budu nepremostiva prepreka  za nabavku neophodnih nuklearnih materija i potrebnih uređaja za konstrukciju nuklearnog oružja.
Keywords: Weapons||; ||Oružje; Neclear terorism||; ||Nuklearni terorizam; Nuclear weapons||; ||Nuklearno oružje; terrorism||; ||Terorizam